Bröllopsportal.se

Välkommen till Bröllopsportal.se, er guide till bröllopet

Vill man inte av en eller annan anledning gifta sig i kykan kan man välja en borgerlig vigsel och registrering av partnerskap i stället. Innan ett äktenskap får ingås måste det prövas om det finns några hinder mot äktenskapet, man måste alltså genomgå en hindersprövning.

En hindersprövning ansöker man om hos Skatteverkets kontor i din kommun. Det intyget är giltligt i fyra månder. Ansökan ska göras av mannen och kvinnan tillsammans antingen skriftligt eller muntligt. Sedan lämnar man intyget om hinderspröving till kommunen i samband med att man beställer sin vigsel.

Vid en borgerlig vigsel är det vanligast att två vittnen närvarar vid vigseln. Har man som brudpar inga egna vittnen kan man kalla två kommunala tjänstemän. Efter vigseln får sedan brudparet ett vigselbevis, och vigselförättaren underrättar skattemyndigheten om vigseln.

Den vanligaste platsen man att vigas på vid en borgerlig vigseln är Rådhuset eller Stadshuset, men kommer man bara överrens med vigselförättaren kan vigseln äga rum i princip var som helst.

Vid en borgerlig vigsel har man vanligtvis större möjligheter att välja hur man vill utforma sitt bröllop. Man kan ha i princip vilka kläder som helst, gifta sig var man vill, har vilken fest man vill. Bara för att det blir en borgerlig vigsel behöver det inte betyda att man begränsar festligheterna.

En borgerlig vigsel kostar ingenting. Vigselförättaren och kommunen vigselrum i Stadshuset eller Rådhuset är utan kostnad. Vill man däremot gifta sig på någon annan plats brukar man få betala resan dit för vigselförättaren. En borgerlig vigsel kan även bokas med ganska kort varsel. Men vill man ha ett specifikt datum och arrangemang bör man ändå boka i god tid.