Bröllopsportal.se

Välkommen till Bröllopsportal.se, er guide till bröllopet

En frack är en dräkt för män som oftast är svart. Det som kännetecknar en frack är att jackan har en lång skört baktidd och slag av siden. Byxorna brukar även ha sidenrevärer. Till en frack bär mannen också en frakskjorta, vit rosett och väst. Västen är i regel också vit. Skjortan är ett hårt stärkt skjortbröst som är gjort av pikétyg och den brukar även har en hög, styv krage med utvikta snibbar. Accessoarer till frack brukar vara tunna svarta strumpor och lackskor. Vanligt är också att mannen bär en vit näsduk i bröstfickan.

Frack Frack är även den vanligaste klädseln för brudgummen vid medelstora och stora bröllop. Framförallt om det handlar om en vigsel som är kyrklig. I dag finns det även andra färger än svart på fracken, även fast det är ganska ovanligt. Färger som då förekommer brukar ara vinröd, går och mörkgrön. Enligt en gammal tradition får man bara bära frack vid bröllop som äger rum på eftermiddagen, men det håller man inte så hårt på längre. Nu väljer man vad man vill ha efter sin egen smak.

När man ska gifta sig och vill bära frack går det att både hyra och köpa en sådan. Att hyra allt som ingår brukar kosta runt 1500 kronor, medans det brukar kosta mellan 3000 och 5000 kronor att köpa sin egen frack.

Det är inte nödvändigt att bära just frack vid bröllop även fast det enligt tradition är det som gäller. Det går lika bra att använda sig av smoking, kostym, jaquette eller uniform om brudgummen arbetar inom det militära eller polisen. Det är helt upp till brudparet att bestämma.