Bröllopsportal.se

Välkommen till Bröllopsportal.se, er guide till bröllopet

När man hör ordet möhippa låter det som om det är ett relativt nytt koncept. Men så är faktiskt inte fallet. Möhippan uppkom faktiskt redan på 1600-talet och är med det hela 200 år äldre än svensexan. Det var brudens föräldrar som arrangerade möhippan för släkt och vänner kvällen före bröllopet. I slutet av kvällen var det bara kvinnorna som deltog.

Vid sekelskiftet kom ordet hippa som betyder festlig sammankomst. Under dessa festligheter skulle bruden bada, vilket man inte gjorde så ofta förr i itnde. Då badades det tillsammans med vänninorna.

En möhippa idag är det brudens vänner som brukar anordna. Framförallt är det brudens tärna som har det största ansvaret för att en möhippa ska bli av. Möhippan har blivit ett jättebra tillfälle att lära känna brudens alla vänninor innan bröllopet. Vanligt är det att möhippan läggs några veckor före bröllopet med hänsyn till brudparet. Det är också vanligt att bruden är helt ovetande och ofta brukar hon bli kidnappad samt utklädd.

Under dagen som möhippan äger rum ska inte bruden behöva betala någonting alls. Utgifterna brukar istället delas upp mellan alla deltagare.

För att få en så lyckad möhippa som möjligt krävs det mycket planering. Man ska dock tänka på att inte utsätta bruden för saker som kan kännas obehagliga. En tumregel brukar vara att man inte usätter henne för sådan man inte själv skulle ha gjort. Det är ju inte meningen att möhippan ska vara otrevlig. Likaså är det bra att tänka på mängden alkohol. Tanken är att man ska minnas möhippan som en trevlig kväll och inte som något pinsamt.

Det finns mängder med saker man kan göra på en möhippa. Man kan till exempel köra Go-cart, flyga flygpan, spela minigolf, ha en mysig pick-nick, spela lazerdome, låta bruden utföra lite mindre uppdrag, sjunga in en CD i en studio eller laga mat med en inhyrd proffessionell kock. Det är bara fantasin som sätter stopp för vad man vill hitta på. Så länge det blir en trevlig och uppskattad dag kan man göra precis vad som helst.

Efter möhippan kan det vara roligt om väninnorna samlas för att sätta ihop ett fotoalbum med text och bilder som sedan överlämnas till bruden under själva bröllopsmiddagen. Det brukar alltid bli en uppskattad gåva.