Bröllopsportal.se

Välkommen till Bröllopsportal.se, er guide till bröllopet

Bestman och marskalk är samma sak. En marskalk är tärnornas manliga motsvarighet och det brukar oftast vara brudgummens bäste vän eller bror och det kvittar om han är gift eller ogift. Marskalken fungerar som brudgummens stöd i största allmänhet både före och under själva bröllopsdagen.

Som marskalk kan man få i uppdrag att utföra vissa uppgifter som har med bröllopet att göra. Det kan till exempel vara att man ska fungera som en kyrkomarskalk och se till att gästerna hittar rätt plats i kyrkan.

När brudparet går in i kyrkan går marskalken bakom brudgummen bredvid tärnan. Under vigseln kan han få i uppgift att hålla reda på ringarna. Detta är dock mer om man gifter sig enligt anglosaxisk sed, då det heter bestman och då det är han som överlämnar ringarna till vigselförättaren. Enligt svensk sed är det brudgummen själv som har hand om ringarna.

Andra uppgifter som marskalken kan komma att få är många gånger att hålla tal vid bröllopsmiddagen samt lämna över det fotoalbum som sattes ihop efter svensexan som marskalken förövrig oftast organiserar.