Bröllopsportal.se
Välkommen till Bröllopsportal.se, er guide till bröllopetvigsel
När två människor gifter sig har de tillsammans kommit fram till att de inför andra ska berätta att de vill leva tillsammans. De känner varandra så pass mycket att de vågar satsa på att dela livet. Denna dag kan bli en av livet höjdpunkter. Det är en symbolhandling där paret lovar att älska varandra i nöd och lust.
De flesta gifter sig i kyrkan, men vill man kan man även gifta sig borgerligt, ofta då i stadshuset eller rådhuset där man bor. Att gifta sig är en rättslig ceremoni.
Eftersom det har blivit så populärt att gifta sig i kyrkan vare sig man är religiös eller inte gäller det att vara ute i god tid och boka plats så att man får gifta sig på den plats man önskar.
När man bestämt sig för att gifta sig måste man begära en hindersprövning för att kunna undersöka så det inte finns några hinder för äktenskapet. Ett sådant intyg är giltligt i 4 månader och måste ges till vigselförrättaren.
Några veckor innan det bestämda datumet för vigseln brukar man träffa prästen, oftast i kyrkan för att gå igenom vigselritualen så att alla är väl förberedda till själva vigseln.
När man bokar kyrka är det bra om man frågar om församligen har några särskilda musikrutiner. Det kan hända att kyrkan ni gifter er i har särskilda vigselmusikkonserter eller inspelade band eller CD. Det är också bra om brudparet har tänkt igenom vilka psalmer och marscher man vill ha. Likaså om man vill ha solosång eller annan typ av sång och musik. Att använda sig av solosång och liknande är något som blir mer och mer populärt då det gör vigseln lite mer personlig.
Inför bröllopet är det vanligt att brudparet gör egna vigselprogam. Med hjälp av ett program kan församlingen följa med bättre samt kan det blir ett fint minne. I ett vigselprogam brukar stå plats, tid och datum för vigsel. Vilka marscher, psalmer och andra musik- och sånginslag brukar även stå.
Efter vigseln är slut och brudparet har marscherat ut brukar församlingen kasta ris på brudparet. Enligt seden betyder det fruktsamhet och rikedomar till hemmet.
Hur går vigseln till?
Enligt traditionen är det bruden som ska komma sist till kyrkan, men idag kommer oftast brudparet tillsammans. Ibland precis innan kyrkklockorna börjar ringa, men många gånger kommer de före alla gästerna så att inte gäser ser brudparet innan.
När gästerna anländer brukar tärnan och marskalken välkomna gästerna och ge dem ett vigselprogam och samtidigt tala om att brudens släkt och vänner sitter på vänster sida om altargången och brudgummens släkt och vänner på höger sida.
Hur en vigsel sedan går till skiljer sig åt från varje gång. Det beror mycket på hur brudparet själva vill ha sin vigsel samt hur kyrkan brukar utföra sina vigslar.
När vigselakten är slut brukar brudparet vända sig mot sin församling för att dessa ska kunna titta på brudparet och eventuellt ta foto. Därefter tågar brudparet ut, tärnan och marskalken går bakom. När brudparet går ut är det vanligt att de smyger åt sidan i ett litet rum i kyrkan tills alla gäster gått ut. De som först går ut brukar vara familjen och närmaste släkten, som förövrigt brukar sitta allra längst fram. Därefter går brudparet ut på kyrktrappan där familj, vänner och bekanta står samlade för att gratulera och eventuellt kasta ris.