Bröllopsportal.se

Välkommen till Bröllopsportal.se, er guide till bröllopet

Under bröllopsmiddagen är det vanligt att släkt och vänner vill hålla tal. Det är ofta toastmastern som organiserar talen så det är till denne man anmäler sitt intresse.

Enligt tradition är det brudens far som ska hålla det första talet, där han börjar med att hälsa alla gäster välkomna. Resten av talet brukar innehålla höjdpunkter i brudens liv eller från barndomen och även ett välkomnande av den nya svärsonen in i familjen.

Därefter kommer övriga föräldrar på talarlistan, syskonm mor- och farföräldrar och till sist övrig släkt och vnner. Givetvis är det inte alls om känner sig bekväma i att hålla tal, men en av föräldrarna, tärna eller marshalk förväntas dock hålla någon form av tal.

Bara för att man håller tal behöver det inte betyda att man ska hålla en lång föreläsning. Många gäster föredrar till och med lite kortare och lättsammare tal. Hur långt eller kort talet än är, är det en fördel att vara förberedd.

Några saker man bör tänka på när man håller tal är att man bör ha övat på talet innan bröllpet. Talaren bör även stå upp så att alla kan se och höra, titta på de som talet riktar sig till och tala högt och tydligt och inte för fort.

Det finns många varianter av bröllopstal beroende på vem som håller talet och vem det är som gifter sig. Ofta har man helt fria händer till sitt tal, men värt att tänka på är att en bröllopsdag är inte rätt dag att göra brudparet generade.