Bröllopsportal.se

Välkommen till Bröllopsportal.se, er guide till bröllopet

Det finns en hel del saker som bara måste finnas med under ett bröllop. Gammalt skrock är något som hänger med under hela bröllopsplaneringen. Framförallt när man talar om bruden klädsel. Det ska då helst finnas något gammal, något nytt, något lånat och något blått. Det gamla ska finnas med för att påminna om det som har varit, det nya ska vara en symbok för det nya bruden kliver in i, det lånade ska finnas för att behålla vänner och det blåa ska finnas som en symbol för hoppet.

Slöjan symboliserar brudens oskuld. Den ska enligt traditionen bara bäras allra första gången man gifter sig, men det är inget måste att bära slöja. Det finns många olika sägner kring slöjan. Ett exempel är att regn i brudslöja brukar betyda tur och pengar. Men i Sörmland betydde det förr tårar i äktenskapet och i Värmland betydde det fattigdom.

Kring ringen finns det också en del skrock. Bland annat betyder trånga ringar att det blir "trångt" i äktenskapet. Är de däremot förstora betyder det att äktenskapet snart kommer att upplösas. Ett annat skrock är att den som provar någonannans vigselring förblir ogift.

Seden kring riset säger att det bringar fruktbarhet och rikedom till hemmet. Och bröllopstårtan symboliserar äktenskaplig lycka och fertilitet. Bruden ska dock inte baka sin egen tårta då det för olycka med sig.

Under vigseln finns det också en hel del seder. Det sägs att den som svara JA högst i kyrkan blir den som får bestämma mest. Om brudparet möter en man det första det gör när de går ut från kyrkan kommer deras första barn bli en pojke, och en flicka om de möter en kvinna först. Det sägs även att man ska undvika dubbelbröllop då ett av äktenskapen alltid blir olyckligt.