Bröllopsportal.se

Välkommen till Bröllopsportal.se, er guide till bröllopet

På 1800-talet uppstod svensexan och sen dess har det varit en tradition. Svensexan är ett upptåg som vänner till den blivande brudgummen anordnar för brudgummen innan bröllopet. Vanligast är det att marskalken eller bestman har det största ansvaret.

Förr i tiden var det den blivande brudgummen som bjöd hem sina vänner på middag för att fira att han snart skulle bli äkta man. Ordet svensexa kommer från sven, som betyder oskuldsfull man, och sexa som betyder middagsbjudning. En middagsbjudning av en oskuldsfull man. Det var då en trevlig tillställning.

Senare blev syftet med svensexa at skämma ut brudgummen och supa honom så full som möjligt. Det är knappast något som uppskattas av varken brudgummen eller bruden. En svensexa bör vara en rolig och minnesvärd tillställning. Därför är det bra om man tar hänsyn till vad den blivande brudgummen gillar att göra.

En svensexa bör planeras god tid i förväg för att få den så lyckad som möjligt. Givetvis ska det hållas hemligt för brudgummen att det planeras något. Vanligt är det att brudgummen kidnappas och kläs ut för svensexan.

Under svensexan är det inte meningen att brudgummen ska betala någonting. Utgifterna bör i stället delas upp mellan alla deltagare.

Det finns mängder med olika saker man kan göra på en svensexa. Det är bara fantasin som stoppar. Några exempel på vad man kan göra är åka på äventyrsbad, leka fångarna på fortet, spela paintball, hoppa fallskärm, paddla kanot, åka vattenskidor eller gå en grejkurs. Man kan göra i princip vad som helst så länge det inte blir obehagligt eller pinsamt för brudgummen.

Efter svensexan kan det var en kul idé om alla vännerna samlas efter svensexan för att sätta ihop ett fotoalbum med texter och bilder som sedan överlämnas under själva bröllopsmiddagen. Det kommer bli en väldigt uppskattad gåva.